Blogs Archive - Frisse Blikken (2024)

Blogs information pages

Met een bordspel inzicht in beddenproblematiek

Hoe kan de beddencapaciteit in een ziekenhuis zo optimaal mogelijk worden benut? Het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis ontwikkelde samen met de Frisse Blikken Game Studio het bordspel BeddenBende. Dit spel laat zorgverleners spelenderwijs inzien dat samenwerking de sleutel tot succes is.​

Wat doen we?

Met het nieuwe spel wordt de beddenproblematiek nagebootst. “Doel van BeddenBende is medewerkers bewust te maken van de complexiteit van het opname- en ontslagbeleid. Mede door de oplopende personele tekorten wordt het steeds ingewikkelder om elke patiënt op de meest ideale plek opgenomen te krijgen. Dat lukt alleen als verpleegafdelingen intensief samenwerken en tijdig anticiperen op nieuwe opnames en het ontslag van patiënten”, legt projectleider integraal capaciteitsmanagement Loes Clephas uit.

Winnaar

In het spel stromen meerdere patiënten gelijktijdig het ziekenhuis binnen. Aan de spelers de taak om voor deze patiënten de beste plek te vinden. Winnaar is de speler die met de eigen afdeling de meeste punten scoort. Dat kan alleen door met de andere spelers samen te werken en gelijktijdig het ziekenhuisbelang nadrukkelijk in het oog te houden. Loes Clephas: “Zo bootst het spel de echte dynamiek van een ziekenhuis na. Spelers reageren opgelucht als extra patiënten kunnen worden ontslagen en ervaren ongemak als een patiënt voor de derde keer naar een andere afdeling wordt overgeplaatst. Ook leren ze een deal te sluiten met bijvoorbeeld een andere afdeling”.​

Nieuwe inzichten

Volgens Loes Clephas levert het spel veel nieuwe inzichten bij de deelnemers op. “En meer begrip voor elkaars problematiek. Door het spel te spelen zien zorgverleners in dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor alle patiënten in het ziekenhuis en niet alleen voor de eigen patiënten.” De eerste ETZ-verpleegkundigen die het spel speelden, bevestigen dat hun eerste reflex bij het scoren van punten samenwerken is. “Het is een leuk en interactief spel. Het geeft een realistisch en inzichtelijk beeld van de beddenproblematiek”, geven de verpleegkundigen aan. “Het spel leert ons dat we ons niet alleen moeten focussen op de eigen afdeling. We verwachten dat het spel iedereen in het ziekenhuis bewuster maakt van de problematiek. Door beter samen te werken en te communiceren lukt het ons om enerzijds voldoende ruimte te houden voor nieuwe patiënten en anderzijds de afdelingen goed te vullen.”

Cruciale factor

Het spel laat op eenvoudige wijze de complexiteit zien, bevestigt ook chirurg David Zimmerman. “Het optimaal inzetten van bedden is moeilijker dan we in eerste instantie denken. Ik wil wel meer gaan doen met dit inzicht.” Zorgmanager Monique Derks benadrukt de goede samenwerking als cruciale factor: “Vooral de onderlinge overleggen zijn heel belangrijk. Voor het uitwisselen van data en het zicht krijgen op wat andere afdelingen gaan doen. Wat het spel ons leert gaan we zeker meenemen in de dagelijkse praktijk.”

Inmiddels in meer dan 28 zorgorganisaties actief

Na het organiseren van een netwerkevent over dit onderwerp werd duidelijk dat dit spel een toegevoegde waarde kan hebben voor veel meer zorgorganisaties. Het ETZ en Frisse Blikken brachten samen een nieuwe oplage van deze spellen uit. Hierdoor wordt inmiddels in meer dan 50% van de Nederlandse ziekenhuizen BeddenBende ingezet om de samenwerking met betrekking tot beddencapaciteit te verbeteren.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op jouw vraagstuk toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Rabobank
Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis
Nationale Nederlanden
Bekijk alle projecten
Bekijk alle blogs

Blogs Archive - Frisse Blikken (1)

Neem contact op!

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Onze frisse blik op (virtual) engagement

Wij zijn de nieuwe generatie. Altijd en overal verbonden. We helpen organisaties bij het creëren van (virtual) engagement. Dat doen we bijvoorbeeld door digitale en hybride evenementen te organiseren, online communities te bouwen of te versterken en door andere creatieve middelen in te zetten. Hoe kunnen we jouw medewerkers meer met elkaar laten verbinden?

Wat doen we?

Wij vinden betrokkenheid op de (digitale) werkvloer belangrijk. Verbonden met het werk dat je doet, de organisatie en je collega’s. Zo zorgen we voor gemotiveerde medewerkers, die met plezier aan de slag gaan en nog beter samenwerken.

De afgelopen jaren is het (digitaal) verbinden van collega’s steeds belangrijker geworden. We zien elkaar niet meer dagelijks op kantoor of werken in internationale teams. Bovendien is de behoefte om onderdeel te zijn van een groep groter dan ooit. Als werkgever ben jij aan zet om de verbinding tussen jouw werknemers te bevorderen en infrastructuren te creëren om deze verbindingen tot stand te brengen. Zo bouw je aan duurzame relaties en behoud je talent!

Hoe doen we dat?

Wij helpen organisaties digitaal verbinden op creatieve en aansprekende manieren die zijn afgestemd op de doelgroep en de organisatie.Dat kan bijvoorbeeld door een (digitaal) evenement te organiseren, zoals een radio- of talkshow. Of we sturen jouw collega’s op pad met een audiowalk, om vervolgens (digitaal) samen te komen en na te praten. Zelfs een koffiedate wordt bijzonder door gebruik te maken van verrassende gesprekskaartjes of eenTeamConnectorop maat.

Daarnaast helpen we bij het ontwikkelen van communicatiemiddelen. Samen met jou bedenken we bijvoorbeeld een concept voor een podcast- of videoserie. En we zorgen ook voor de realisatie! Voor het beste resultaat werken we samen met een netwerk van creatieve partners.

Tot slot hebben we ervaring in het opzetten en verstevigen van communities, waarbij we ook aandacht hebben voor het online aspect. Vanuit een uitgewerkt basis framework én behoeftes van de communityleden, gaan we in co-creatie aan de slag om unieke, bedrijfsrelevante en vernieuwende content en activiteiten te ontwikkelen. Zo stimuleren we de verbinding tussen jou en jouw collega’s.

Zullen we samen jouw collega’s meer met elkaar verbinden?

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op (virtual) engagement toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Frisse Blikken
Philips
Eneco
Bekijk alle projecten
Bekijk alle blogs

Neem contact op!

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Onze frisse blik op de energietransitie

Klimaatactie is nodig, daar zijn wij van overtuigd. Om het Klimaatakkoord te behalen, moet Nederland overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water. Als de ‘nieuwe generatie’ hebben wij een essentiële rol te spelen in deze duurzaamheidstransitie. Wij geloven daarom in ambities omzetten in acties, samen met de verschillende generaties.

Wat doen we?

Op diverse manier dragen wij ons steentje bij aan het versnellen van de energietransitie:

  • Zo zijn wij onderdeel van hetServicepunt Duurzame Energie, waar wij gemeenten in Noord-Holland ondersteunen met leervragen rondom de energietransitie in de gebouwde omgeving.
  • Activeren en inspireren wij Young Professionals om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen in de duurzaamheids-transitie door mee te varen op deGroene Vloot.
  • Ontwikkelen wij serious games om stakeholders spelenderwijs mee te nemen in de opgaven en belangen van de energietransitie.
  • Organiseren wefestivalsrondom de energietransitie waar we jongeren een podium geven en hun in contact brengen met politici en andere stakeholders werkzaam in de transitie.

Hoe doen we dat?

De energietransitie vraagt om frisse ideeën en een actieve rol van jongere generaties. Daarom helpen wij organisaties hun duurzame ambities te realiseren door te activeren, te inspireren en van elkaar te leren.

Ook maken we de lessen uit de energietransitie concreet en toegankelijk voor een breder publiek. Dit doen we door het ontwikkelen van een duurzaam leiderschapsprogramma, serious games en leerproducten.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op de energietransitie toepassen? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Eneco
Dura Vermeer
Servicepunt Duurzame Energie
Bekijk alle projecten
Bekijk alle blogs

Blogs Archive - Frisse Blikken (3)

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Onze frisse blik op impact

Wij zijn de groene generatie, de generatie voor wie impact vanzelfsprekend is en voor wie verandering niet snel en grondig genoeg kan gaan. Wij geloven in de kracht van samenwerking ten behoeve van de mens en onze planeet. Dit doen we door organisaties te helpen om te versnellen, vernieuwen en veranderen maar ook zeker te verduurzamen. Wij zijn ’team Impact’. Benieuwd naar onze duurzame ambities?

Wat doen we

Impact is voor ons tweeledig. Je hebt de ecologische kant, denk aan een energietransitie of circulariteit. En de sociale kant, denk hierbij een diversiteit & inclusie of mensenrechten. Wij bouwen aan onze droom genaamd ‘de Groene Eeuw’. Een wereld waarin de economie niet uit de ‘bocht’ kan vliegen, en mens en planeet samen komen.

Als ondernemers houden we van groei maar werken we ook graag samen aan een duurzame groei. Denk hierbij naast teruggeven aan de samenleving ook aan opbouwen en meedenken. Wij gebruiken hiervoor de Sustainable Development Goals van de UN als een kompas.

Hoe doen we dat?

Wij helpen jouw duurzame ambities te realiseren. Dit door jouw mensen in beweging te zetten. Verandering bestaat bij de gratie van actie. Ondernemen is voor ons dé manier om in actie te komen en te (helpen) veranderen. We hebben een breed scala aan specialisaties per team; of het nu gaat om een diversiteit & inclusie event, een game over unconscious bias, een duurzaam leiderschapsprogramma, een inclusief werkgeversmerk of een rechterhand bieden in de energietransitie, wij helpen jou om je mensen te activeren.

Maar ook als individu maak je bij Frisse Blikken het verschil met jouw ondernemende talent. Zo zijn er tal van collega’s bezig met ondernemingen in onder andere microfarming in huis, kansen creatie voor ex-gedetineerden en data-cursussen voor kansarme vrouwen. Iedere bijdrage is uniek en die van jou is dan ook van harte welkom!

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op impact maken in de praktijk toepassen? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Alliander
Boskalis
Essent
Bekijk alle projecten
Bekijk alle blogs

Blogs Archive - Frisse Blikken (4)

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Game designer Yannick: van hobby naar carrière

Ben je benieuwd hoe het écht is om bij Frisse Blikken te werken? Niemand kan dat beter vertellen dan onze eigen collega’s! Deze keer vertelt Yannick hoe hij bij deFresh Game Studioterecht is gekomen. Hij neemt ons mee terug in de tijd en vertelt hoe zijn interesse in serious gaming begon.

Van hobby naar carrière

Videogames zijn altijd al één van Yannick zijn hobby’s geweest. Hij realiseerde zich pas later dat video games zijn interesse in geschiedenis en cultuur hebben aangewakkerd. “Door te gamen heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over de Griekse mythologie”, vertelt Yannick. “Ik realiseerde me pas later hoe krachtig games zijn in het vertellen van verhalen”. Daar wilde Yannick meer mee doen. Uiteindelijk resulteerde dat er zelfs in dat hij tijdens zijn master de combinatie tussen games en educatie onderzocht.

Nadat Yannick was afgestudeerd ging hij onder andere aan de slag als learning professional. Het viel hem op dat de games die hij ontwikkelde vaak meer effect hadden dan de gebruikelijke e-learnings. “Ik besloot dat ik de kracht van games meer wilde benutten. Zo kwam ik terecht bij de game studio van Frisse Blikken”.

Blogs Archive - Frisse Blikken (5)

Een vliegende start

Yannick begon bij Frisse Blikken met een vliegende start. Nog voordat hij zijn laptop volledig had geïnstalleerd, was hij al betrokken bij een project. “Tijdens mijn eerste week was ik al druk bezig met het opzetten van zwembaden en zandbakken”, vertelt hij lachend. Dit waren de voorbereidingen van een game die nog steeds wordt gespeeld tijdens de selectiedag bij Boskalis.

Gelukkig had Yannick ook tijd voor koffietjes met zijn nieuwe collega’s. “Iedereen is enthousiast om je te zien en heeft zin om dingen te ondernemen. Dat zorgt voor een positieve sfeer,” vertelt hij. “Starten bij Frisse Blikken voelde echt als een warm bad.”

Een werkweek als gamedesigner

Van maandag tot en met donderdag werkt Yannick aan zijn projecten. Meestal lopen er twee projecten naast elkaar. “Als game designer besteed ik veel tijd aan de start van een project”, legt hij uit. “Vaak is gedragsverandering het doel van onze games. Daarom is het belangrijk dat we de doelgroep goed leren kennen”. Yannick interviewt daarom regelmatig medewerkers. “Het is ontzettend interessant om te ontdekken hoe een organisatie in elkaar zit. Tijdens ieder project betreed je als het ware een nieuwe wereld,” vertelt Yannick.

Creatieve oplossingen

Na de design fase is het tijd voor Yannick zijn favoriete onderdeel: het ontwikkelen van de game. Hij krijgt veel ruimte voor zijn eigen creativiteit. “Wat mij op dat moment inspireert in mijn leven, kan ik vaak toepassen in de games voor onze klanten”, vertelt Yannick.

Met de leerdoelen van de organisatie in zijn achterhoofd, werkt Yannick verschillende prototypes uit. Deze test hij vervolgens bij de doelgroep, waarna hij de game verbetert. “Met zo’n iteratieve sprintaanpak zorgen we ervoor dat we het beoogde effect ook echt bereiken. Ik ben heel blij dat ik nu een plek heb gevonden waar ik de kracht van games kan inzetten om organisaties te helpen groeien”.

Enthousiast geworden door het verhaal van Yannick? Goed nieuws, we zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures of kom langs tijdens een van onze events.

Meer weten?

Wil je meer weten over werken bij Frisse Blikken? Lees de verhalen van onze andere collega’s hieronder.

Bekijk alle blogs
Bekijk alle projecten

Gamification voor het recruiten van talent?

Er is veel gepubliceerd over hoe lastig het momenteel is om medewerkers aan te trekken die echt uitblinken. Organisaties zijn daarom genoodzaakt innovatieve manieren te bedenken om hunemployee experienceopnieuw in te richten. Bij één van mijn recente projecten heb ik meegemaakt hoegamificationkan worden ingezet om het recruitment proces te vernieuwen, want alleen door te innoveren win je de strijd om het beste talent!

Veelzijdige tool

Volgens onzegamification-expertMaarten Molenaaris de definitie vangamification‘het gebruik van game design thinking in een context die niet gerelateerd is aan gamen om verbintenis te verhogen, gedrag te veranderen of complexe problemen op te lossen’. De tool kan breed worden ingezet en is zonder twijfel van toegevoegde waarde voor deemployee journey. In ditartikel(The Society of Human Resources), zeggen recruitment-experts datgamificationde potentie heeft om iemands interesse in vacatures op te wekken, een innovatief beeld van werkgevers te creëren en accurate voorspellingen te doen over toekomstige werkprestaties.

Escape Room

In 2018 ondersteunden wij Boskalis met het ontwerpen en organiseren van de ‘Experience Boskalis Selection Day’. Er werden voor deze dag honderd afgestudeerden uitgenodigd om kennis te maken met het bedrijf en te bewijzen dat zij een goede match zijn met Boskalis. Het einddoel was om de 35 beste sollicitanten aan te nemen voor het Boskalistraineeship. Voor dit event hebben wegamificationingezet, in de vorm van een Boskalis Escape Room. Kandidaten vonden het erg waardevol om inzicht te krijgen in welke vaardigheden nodig waren om succesvol te zijn bij Boskalis. Voor de organisatie was de game de perfecte manier om de kwaliteiten en het gedrag van kandidaten te boordelen.

Optimale beoordeling

Ik ben ervan overtuigd datgamificationingezet kan worden voor het design van een selectietool. Het selectieproces kan sterk worden verbeterd door realistische werksituaties te simuleren en kandidaten een beter idee te geven van de functie waarop ze solliciteren en de organisatie waar ze voor gaan werken. Daarnaast geeft het assessoren de kans om natuurlijk gedrag waar te nemen. Ik ben echter wel van mening dat het ontwikkelen van de game en het interpreteren van de resultaten een precisieklus is.

Met deze 6 tips kun je gamification op efficiënte wijze toepassen op jouw selectieproces:

1. Omschrijf de ideale kandidaat voor de functie

Achterhaal wie jouw ideale kandidaat daadwerkelijk is en welke vaardigheden deze kandidaat moet laten zien. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken of alle stakeholders in het recruitmentproces dezelfde visie delen over hun ideale kandidaat. Een sterk profiel is het startpunt van een succesvol game design.

2. Betrek iedereen binnen de organisatie
Betrek zoveel mogelijk mensen binnen je organisatie bij het selectieproces. Natuurlijk is HR of de recruitmentafdeling betrokken om het proces te sturen, maar andere medewerkers vanuit verschillende afdelingen weten vaak beter welke vaardigheden nodig zijn om succesvol te worden binnen de organisatie. Wij hebben bijvoorbeeld verschillende trainees bij Boskalis geïnterviewd over hun dagelijkse werkzaamheden. De uitkomsten zijn gebruikt om eenuser centered designvoor de Escape Room te ontwerpen.

3. Zorg voor een uitdagende, realistische game
Creëer een game die uitdagend en interessant genoeg is voor kandidaten en tegelijkertijd een realistisch beeld van de werksituatie nabootst. Bekijk welke vaardigheden moeten worden getoetst en duidelijk zichtbaar kunnen worden. De balans tussen creativiteit en uitdaging moet hierbij worden bewaard, zodat een relevante én leuke game-ervaring kan worden neergezet.

4. Train je assessoren
Zorg ervoor dat alle betrokkenen dezelfde taal spreken, want alleen zo kunnen zij de vaardigheden van kandidaten objectief beoordelen. Een weloverwegen Train de Trainer-sessie is cruciaal om je selectiedag tot een succes te maken. In deze sessie leren assessoren hoe vaardigheden worden beoordeeld, maar ook hoe ze de kandidaten kunnen debriefen. Tijdens de debriefing mogen kandidaten reflecteren op de keuzes die ze tijdens de game hebben gemaakt. Het beoordelen van zowel de vaardigheden tijdens de game en de reflectie van de kandidaten na afloop van de game geeft de assessoren een goede basis om de kandidaten te beoordelen.

5. Houd beoordelingen nauwkeurig bij
Documenteer de evaluaties van de gewenste vaardigheden correct. Bij grootschalige selectieprocedures met meerdere selectiepools en assessoren moet alles nauwkeurig worden bijgehouden. In het geval van de Escape Room werden per kandidaat vijf verschillende vaardigheden getoetst en naderhand geëvalueerd.Naast de score per vaardigheid zijn de bijgehouden opmerkingen over de beoordeling van groot belang.

6. Gebruik meerdere selectietools tijdens een selectiedag
Zet meerdere selectietools in om een succesvolle selectiedag neer te zetten. Waar de ene kandidaat juist goed presteert onder de hoge druk in de Escape Room, zal de andere kandidaat uitblinken wanneer hij of zij een presentatie kan voorbereiden. Door meerdere selectietools te kiezen, krijgt de organisatie de mogelijkheid om alle kandidaten optimaal te boordelen.

Wat ga je uitdragen naar de doelgroep?

De boodschap is wat je daadwerkelijk wil vertellen en uiten naar je doelgroep. Hierbij denk je na over wat je met de boodschap teweeg wil brengen en hoe je met die boodschap de doelgroep kunt raken. Daarnaast is het belangrijk om te weten waarom de doelgroep dit zou willen doen en waarom helemaal niet? De gouden vraag is immers altijd ‘What’s in it for me?’ Weet je deze vraag te beantwoorden en goed te onderbouwen, dan kun je de drempel verlagen om mensen echt in beweging te krijgen. Daarnaast is het herhalen van de boodschap en het consistent zijn in je boodschap van groot belang bij het raken van een doelgroep.

Waar verpak je de boodschap in?

Om te zorgen dat de boodschap aankomt bij de doelgroep, kan je het verpakken in een bepaalde vorm. Door een verassende of originele vorm te kiezen, valt je boodschap meer op en is de kans dat je mensen echt raakt, vele malen groter! Hierbij kun je denken aan een originele video,interactieve radioshowof verdiepende podcast, maar ook aan het kiezen van juiste kanalen. Niet alleen intranet en e-mail worden gelezen. Vaak is er ook een team Whatsapp binnen een organisatie en komt er veel informatie via de leidinggevende bij de medewerkers terecht. Daarnaast kun je tijdens de communicatie mensen ook al iets laten beleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gespreksstarters om ‘een goed gesprek’ te laden. Dat is veel treffender dan een aankondiging in een nieuwsbrief die iedereen individueel leeser i

Meer weten?

Benieuwd hoe wij onze frisse blik toepassen op het aantrekken en behouden van talent? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Philips
Eneco
Frisse Blikken
Bekijk alle projecten
Aegon
Eneco
Bekijk alle projecten

Zo zet Arleen de energietransitie in beweging

Heb je me gespot op een van onze billboards of online? Tof! Ik benArleen Lahnstein, een van de Frisse Professionals bij Frisse Blikken. Ik kan me voorstellen dat je na het zien van ons billboard benieuwd bent naar wat Frisse Blikken precies doet, wat onze werkwijze uniek maakt en op welke manieren mijn collega’s en ik jouw organisatie in beweging brengen. Ik leg het je graag uit.

Even voorstellen

Na het driejarig ontwikkeltraject bij Frisse Blikken succesvol te hebben doorlopen ben ik afgelopen jaar doorgestroomd binnen onze organisatie naar Frisse Professional. Voordat ik bij Frisse Blikken begon haalde ik mijn bachelor International Business Administration en master Management of Innovation op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben met name werkzaam in de publieke sector, met als hoofdthema de energietransitie. Mijn passie? Dat is cyclisch leven. Het is noodzakelijk dat we aandacht schenken aan alle fases die bij het leven horen. Niet alleen groei en bloei, maar ook de ondergeschoven kindjes verval en transformatie. Daar help ik organisaties en gemeenten bij. Bovendien ben ik programmasecretaris binnen het consortiumServicepunt Duurzame Energie, waar Frisse Blikken samen met OverMorgen, AEF en 5plus1 deel van uitmaakt.

Hoe breng jij de energietransitie in beweging?

Laat ik vooropstellen dat ik dat niet alleen doe. De energietransitie is een enorme systeemverandering die de publieke en private sector raakt en waarvan de toekomst nog niet concreet is. Samenwerken is in mijn ogen om die reden absoluut noodzakelijk. Alleen zo kunnen we slim leren, met en van elkaar.

We verschuiven van een dominant silosysteem naar een nieuw, cyclisch systeem. Dat schuurt enorm, want verandering betekent ook afscheid nemen van iets. Dat voelt vaak eng. Waar voor lange tijd energieopwekkers en consumenten een duidelijke rolverdeling en lineaire relatie hadden, is het nu helemaal anders. Consumenten wekken ook hun eigen energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen op hun eigen koophuis en met die veranderde rolverdeling veranderen ook de spelregels. Ook maken winst rapporten plaats voor nieuwe KPIs binnen organisaties, met name door de nadruk die nu op duurzaamheid en maatschappelijk- en klimaat verantwoord ondernemen ligt. Daardoor verandert de attitude en het gedrag van zowel organisaties als consumenten. En als we dit soort veranderingen voor alle partijen in goede banen willen leiden, moeten we in beweging komen.

Daar help ik bij. Vanuit mijn ondernemende achtergrond, werkervaring en passie voor cyclisch leven zorg ik ervoor dat we scenario’s niet alleen onderzoeken en in kaart brengen, maar ook uitvoeren. Dóen in plaats van alleen denken en schrijven. Er is veel behoefte aanondernemerschapbinnen de publieke sector. Werken vanuit ondernemerschap en doelgerichtheid is dan ook precies wat Frisse Blikken onderscheidt.

Hoe ziet dat er concreet uit?

Om met elkaar naar een nieuw systeem te transformeren moeten we slim leren en durven reflecteren. Vanuit mijn rol als programmasecretaris binnen het consortium Servicepunt Duurzame Energie organiseer ik bijvoorbeeld leerinterventies. Op dit moment ben ikLeerlabsaan het opzetten. Daarmee breng ik per Leerlab een zestal gemeenten uit Noord-Holland samen om samen toe te werken naar een eindproduct dat zij kunnen inzetten. Zij het een een doelgroepaanpak voor het aardgasvrij maken van een wijk, of een blauwdruk voor een duurzame organisatieinrichting die de energietransitie versoepelt. Overkoepelend verzamelen wij van alle Leerlabs de geleerde lessen die we nog veel breder kunnen delen. Zo maken we samen een verschil en zijn gemeenten geholpen met een concreet product.

Die leerlabs zijn slechts een voorbeeld van wat we doen bij Frisse Blikken. Al onze werkvormen sluiten aan bij deze tijd. Zo maken we bijvoorbeeld ook podcasts of audiowalks om meer bewustzijn te creëren en ontwikkelen we serious games om organisaties spelenderwijs in beweging te brengen. We brengen naast ondernemerschap en proactiviteit ook zékercreativiteitmee.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor organisaties die aan de slag gaan met de energietransitie?

Heel simpel: capaciteit. De wil en noodzaak zijn aanwezig, maar er is vaak te weinig mankracht, tijd of geld om eraan te besteden. De energietransitie is niet iets dat je “erbij” doet, maar vraagt om toewijding op de lange termijn. Gelukkig kunnen wij vanuit Frisse Blikken die capaciteit aanvullen. Dat doe ik iedere dag met veel plezier, dus laat die organisaties maar aankloppen!

Wanneer moeten organisaties jou bellen?

Organisaties die kampen met complexe verandervraagstukken, waarin vooral de mens en cultuur centraal staan, kunnen bij mij terecht. Juist wanneer het ongemakkelijk wordt sta ik hen bij. Belangrijk is wel dat deze organisaties echt de dialoog aan willen gaan met iedereen die betrokken is bij de verandering en openstaat voor een multi-stakeholder en bottom-up aanpak.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op organisatieverandering toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Boskalis
Essent
Servicepunt Duurzame Energie
Bekijk alle projecten
Frisse Blikken
Ministerie van Binnenlandse Zaken
Bekijk alle projecten

Gamification bij de implementatie van zorgtechnologie

De noodzaak om vol in te zetten op zorgtechnologie en e-health is inmiddels in de hele sector, inclusief de VVT, doorgedrongen. Toch leidt besef van urgentie niet vanzelfsprekend tot versnelde implementatie. Een belangrijke factor daarbij is dat inzet van zorgtechnologie over vele verschillende schijven gaat en veel organisaties versnipperd zijn georganiseerd. Voor een succesvolle implementatie is intensieve samenwerking noodzakelijk tussen verschillende interne stakeholders (zorg, ICT, inkoop, behandeling etc.). Die weten elkaar lang niet in alle gevallen te vinden of zijn zich niet bewust van de uiteenlopende afwegingen en belangen die een rol spelen.

In Hendrik’s Escape Room komen die verschillende aspecten bij elkaar. De spelers worden aangemoedigd samen te werken en kennis te nemen van elkaars perspectief. Uiteindelijk dienen zij gezamenlijk te bepalen welke technische zorgoplossing het meest passend zou zijn voor het probleem van Hendrik. Welk perspectief ze laten prevaleren is aan hen: het gaat om het gesprek.

Hendrik’s Escape Room zorgt voor verbinding

In Hendrik’s Escape Room komen die verschillende aspecten bij elkaar. De spelers worden aangemoedigd samen te werken en kennis te nemen van elkaars perspectief. Uiteindelijk dienen zij gezamenlijk te bepalen welke technische zorgoplossing het meest passend zou zijn voor het probleem van Hendrik. Welk perspectief ze laten prevaleren is aan hen: het gaat om het gesprek.

Digitale game biedt onverwachte voordelen

Het initiatief voor het ontwikkelen van de game kwam vanOmring. Omring heeft ruime ervaring met de toepassing van serious gaming als leerinstrument. Eerder ontwikkelde Omring al een pubquiz, een kennismakingsspel voor nieuwe cliënten, een onboarding game, een leiderschapsspel en Ria’s Escape Room (en game rond persoonsgerichte zorg). Dit zijn allemaal fysieke spellen, die in deze corona-tijd minder goed inzetbaar zijn. Hendrik’s Escape Room is een volledig digitale game, die onafhankelijk van locatie kan worden gespeeld.

Een bijkomende en zeer waardevolle bijvangst is dat medewerkers van verschillende disciplines makkelijker en sneller bij elkaar kunnen worden gebracht, zelfs in deze tijd met beperkende maatregelen. Daardoor wordt de game nog realistischer en komen gesprekken vanzelfsprekend op gang, ook tussen collega’s die elkaar normaal niet snel zouden ontmoeten. Zo draagt de game niet alleen bij aan bewustwording, maar ook aan verbinding. En meer verbinding zorgt voor snellere en succesvollere innovatie.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder.

Rabobank
Eneco
Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis
Bekijk alle projecten
Rijkswaterstaat
Frisse Blikken
Bekijk alle projecten
Blogs Archive - Frisse Blikken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6293

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.